Irkálmányok

Ami böki a csőröm és ami el bír szakadni a billentyűzettől.

Friss topikok

  • papirsari: @Layos: egy fecske nem csinál nyarat... (2014.02.02. 06:56) A munka becsülete
  • nimmy (törölt): Akinek tulajdonítják a cikket, cáfolta: szentkoronaradio.com/ittechtudomany/2012_11_10_dr-papp-laj... (2013.01.05. 11:55) Agysebészt a szívsebésznek!
  • tisztakéz: Jó ötlet! ÉN is elhelyezkedem, mint DR gyepmester!!! HIHIHI!!!! (2012.04.11. 14:16) Schmitt Pál és a sün

Szeretném leszögezni, hogy az alábbi bejegyzés nem a homeopátiáról szól. Se mellette, se ellene nem akar érvelni, így ha valaki ellenállhatatlan késztetést érez arra, hogy a témában alkotott véleményét megossza velem, rossz helyen kopogtat. Én magam nem vagyok homeopátia hívő, előfordult, hogy kipróbáltam egy-egy homeopatikus szert, némelyik használni látszott, némelyik nem.

Arra viszont néha felhívom a figyelmet, bárki, bármit gondoljon is a homeopátiáról, azt Magyarországon csak diplomás orvos gyakorolhatja és az ilyen irányú tudását az orvosi egyetemen szerezheti meg. Ezt a homeopátia vehemens ellenzői vagy nem is tudják vagy csak nem szeretik tudomásul venni.

Az alábbi bejegyzés alatt kialakult kis eszmecserében nem a téma, hanem az állítólag természettudományos gondolkodáson alapuló érvelés az, ami egészen elbűvöl, hiszen az ember azt gondolhatná, hogy ez effektívebb, mint a szokásos büdös libsi - büdös náci jellegű csörteváltás:

jotunder

@aronsatie: Tudod, hogy hanyan hisznek a kisertetekben ?? Vannak babonas emberek. Ha Tokody Ilonat megkerdeznek, hogy most komolyan hisz-e a rontasban es a fekete magiaban, akkor magyarazkodni kezdene. Mennyivel rosszabb a rontas mint a horoszkop ? Vagy a homeopatia ?

Egyedi nicket kell megadnod

@jotunder: Nem tudom, mennyivel rosszabb a rontás a homeopátiánál, mindenesetre az előbbit a másikkal ellentétben nem tanítják az orvosi egyeteme.

jotunder

@Egyedi nicket kell megadnod: Elég ciki, ha a homeopátiát tanítják egy orvosi egyetemen...

Egyedi nicket kell megadnod

Az orvosoknak nem ciki. Egyébként más nem is alkalmazhatja Magyarországon, csak akinek orvosi diplomája van.

jotunder

@Egyedi nicket kell megadnod: Akinek ez nem ciki az nem orvos. Ez ilyen egyszerű. A homeopátiának csak placebo hatása lehet, hiszen olyan oldatokkal dolgozik amelyben egyetlen molekula sincs abból az anyagból amit eredetileg az oldatba belevittek. A ráolvasás esetén is ugyanannyi molekula kerül az oldatba, de az legalább viccesen néz ki.

Egyedi nicket kell megadnod

"Olyan oldatokkal dolgozik amelyben egyetlen molekula sincs abból az anyagból amit eredetileg az oldatba belevittek."

Általában, de vannak olyan homeopátiás szerek is, amelyekben azért "van még anyag".

Mindenesetre a magyar orvostársadalom látott a homeopátiában annyi fantáziát, hogy kisajátítsa magának.

Az orvoslásban egyébként az ideológia csak egy elem, a fontosabb a gyakorlat. Ismerek orvosokat, akik meg vannak győződve a homeopátia hatásosságáról, mert tapasztalták a betegeiken. Mondhatod nekik, hogy placebo, de ők is tanultak a placebo hatásról talán többet is, mint Te, ha valamiért mégis hatásosabbnak tartják a placebónál, annak is lehet oka.

Az, hogy számodra mi az elfogadható, meg mi nem az, nem túl tudományos mérce. Én nem alkalmazhatom, nem lehet róla közvetlen tapasztalatom, akik pedig alkalmazzák, azok meg vannak győződve a hatásosságáról, az eredményeik alapján.

jotunder

@Egyedi nicket kell megadnod: Én meg megvagyok győződve arról, hogy nem hatékonyak, az alapján, hogy nem vagy jelentéktelen mértékben tartalmaznak (egyébként sem túl izgalmas) hatóanyagokat. A természettudományos gondolkozástól a homeopátia teóriája idegen. Pont.

Egyedi nicket kell megadnod

Ezért írtam, hogy van az ideológia és van a gyakorlat. Az orvos kezelhet homeopátiával azért is, mert tetszik neki a "kutyaharapást szőrivel" elmélete, ahogy Te is bírod a természettudományos gondolkodást, és kiindulhat mások praxis tapasztalatából is. Ne feledd, hogy az orvosok a gyógyításra, nem pedig a természettudományos gondolkodásra tesznek esküt.

Egyedi nicket kell megadnod

@jotunder: Egyébként érdekelne, hogy Te mit tartasz természettudományos gondolkodásnak?

jotunder

@Egyedi nicket kell megadnod: A homeopátia a hülyeségre épül, aki a homeopátiában hisz, az vagy nem tudja miről van szó, vagy közönséges hülye. Általában az előzőről van szó.

Egyedi nicket kell megadnod

@jotunder: Nézd, itt vannak a közönséges hülye orvosok:

www.homeopata.hu/kutatasok.php

www.homeopata.hu/doc/valaszok.pdf

jotunder

@Egyedi nicket kell megadnod: Ez a szokásos primitív hülyeség. A homeopátia egy könnyen kutatható dolog, nagy mintán kettős vak, placebo kontrollos kisérleteket lehet végezni. És ezek a kisérletek NEM igazolták a homeopátiát.

Dan Shechtman beküldött egy cikket a JAP-nak, amelyben volt pár kép röntgendiffrakciós mintákról, amit egy kétmikron méretű gyorshűtött ötvözet alapján készítettek, és egy tetszetős elmélet arról, hogy ez miért is van így. A publikált cikkben prl.aps.org/pdf/PRL/v53/i20/p1951_1 már nincs benne a tetszetős elmélet.

A homeopátia elmélete rettenetesen primitív hülyeség, amelyet amatőrök találtak ki. Ezer hasonló hülyeség van a világon. Ezer érdekes, de téves gondolat is van. Ezer nem is teljesen téves, de jelentősen félreértett gondolat is. És vannak valódi nagy áttörések.

Van egy kiváló ember, ide is beírták már, aki a matematikai legalapvetőbb axiómarendszerében vélt ellentmondást felfedezni. Nem egy homeopata hülye, hanem egy klasszis matematikus. Nem, nem veszik komolyan. Elvileg lehetne igaza ? Igen. A helyes alapállás ilyenkor a nagyon erős kétely. Shechtman egy olyan jelenséget vett észre, amely elvileg magyarázható lehetett volna a parányi kristály szennyeződésével, és mellékelt hozzá egy elméletet ami nem az övé volt, nagyon elegáns, de meglehetősen extravagáns. A kvázikristályok létezését igazolták.

Ezzel szemben a homeopátia egy nyersdebil elméletre épül, és ellenáll mindenféle kisérletnek. Semmivel sem komolyabb mint a rontás elmélete.

Egyedi nicket kell megadnod

@jotunder: Csak, hogy emlékeztesselek miből indultunk ki bátorkodtam felvetni, hogy a rontással ellentétben a homeopátiát tanítják az orvosi egyetemen. Én túl sokat nem foglalkoztam vele, de ha orvosok, kutatók, figyelemreméltónak találják, évtizedekig alkalmazzák a praxisukban, akkor én hajlamos nagyobb esélyt adni nekik, mint neked. Találtam neked még egy nyersdebilt, akiről megállapíthatod milyen hülye:

A SCIENCE folyóirat december 24.-i számában megjelent igazán figyelemre méltó interjúban, egy francia virológus professzor, Luc Montagnier – a HIV egyik felfedezője, aki 2008-ban elnyerte a Nobel-díjat – legújabb munkájáról beszél, amely a homeopátia szempontjából nagy jelentőségű. Montagnier, aki a nemzetközi AIDS-kutató és -megelőző alapítvány (World Foundation for AIDS Research and Prevention) alapítója és egyben elnöke, a következő nagy horderejű kijelentést teszi a homeopátiával és a homeopátiás dózisokkal kapcsolatosan: „Nem állíthatom, hogy a homeopátiának mindenben igaza van. Pillanatnyilag annyit mondhatok, hogy a nagyfokú hígításoknak van létjogosultsága. Valaminek a nagymértékű hígításai nem tekinthetők pusztán semminek. Ezek olyan vízstruktúrák, amelyek az eredeti molekulákat utánozzák.“

Egy 2009-ben közzétett tanulmányban Montagnier kimutatta, hogy egyes bakteriális DNS-szekvenciák képesek elektromágneses hullámokat gerjeszteni, még az erősen (akár tíz a tizennyolcadikon-ig) hígított vizes oldatokban is. Ez a tanulmány nagymértékben hozzájárult az alapkutatásokból származó, egyre bővülő bizonyíték bázishoz, amely közvetlen jelentőséggel bír a homeopátia szempontjából. Montagnier rövidesen átveszi a Jiaotong Egyetem egy új kutatási intézetének vezetését Shanghaiban, és azt tervezi, hogy a DNS által, a vízben létrehozott elektromágneses hullámok jelenségét fogja tanulmányozni. Az általa vezetett kutatócsoport nemcsak az elméleti alapokat, hanem a lehetséges orvosi alkalmazásokat is tanulmányozni fogja. Az interjúban Montagnier elmondja, hogy ezt a kutatást nem tudja Franciaországban folytatni, finanszírozási problémák miatt. A francia nyugdíjtörvények miatt többé már nem dolgozhat állami intézetben. Van azonban más ok is. Amikor más forrásokból származó pénzeket pályázott meg, elutasították. Montagnier szerint ennek az oka az, hogy Európában egyfajta félelem övezi ezt a témát.

Ezzel kapcsolatban utal egy francia orvostudósra, dr. Jacques Benveniste-re, aki homeopátiás dózisokkal kapcsolatos kutatásokat végzett. Montagnier „modern Galilei“-nek tartja őt. „Benveniste-t mindenki visszautasította, mivel túlságosan messze ment. Elveszített mindent, a laborját, a pénzét....Úgy gondolom, hogy javarészt igaza volt, a probléma azonban az, hogy az eredményeit nem lehetett 100%-osan reprodukálni.“ „Azt hallottam, hogy egyeseknek sikerült reprodukálni Benveniste eredményeit, de félnek közzétenni ezt, az értetlenek részéről megnyilvánuló intellektuális terror miatt.“ Montagnier nem aggódik amiatt, hogy kollégái azt fogják róla gondolni, hogy az áltudományok területére sodródott. Válaszából kitűnik hajthatatlansága: „Nem, mivel nem áltudomány. Nem kuruzslás. Ezek valós jelenségek, amelyeket érdemes továbbtanulmányozni.“

www.homeopata.hu/doc/montagnier.pdf

Egyedi nicket kell megadnod

@jotunder: "A homeopátia egy könnyen kutatható dolog, nagy mintán kettős vak, placebo kontrollos kisérleteket lehet végezni. És ezek a kisérletek NEM igazolták a homeopátiát."

Az összes, 1950-2009 között publikált, 142 RCT homeopátiás vizsgálatot áttekintő tanulmányban 120 (85 százalék) volt placebo kontrollált vizsgálat, 22 RCT tanulmányban (15 százalék) nem placebo volt a kontrollcsoport. A 142 vizsgálatból pozitív eredmény született 44 százalékban, 8 százalékban negatív és 48 százalékban statisztikailag nem volt jelentős a különbség a terápiás csoport javára. Öt olyan átfogó, a homeopátiás Randomizált Kontrollált Vizsgálatokat áttekintő publikáció született, amelyekben a homeopátiás terápia hatását egyszerre sokféle orvosi kezelésre szoruló állapoton, együttesen mérték le. Közülük négy arra a következtetésre jutott, hogy a homeopátia hatása különbözik a placebóétól. Az ötödik cikk arra a következtetésre jutott, hogy az eredmények alapján nincsen elég bizonyíték arra, hogy a homeopátiás gyógyszerek bármilyen specifikus hatást fejtenének ki; bár ennek a felmérésnek a módszertanát és a következtetéseit sokan vitatják. Bármilyen átfogó szakirodalmi áttekintés értéke mindazonáltal igen korlátozott, mert a bennük összegyűjtött egyes vizsgálatok rendkívül heterogének az alkalmazott terápiát és az egészségügyi feltételeket tekintve, ugyan a homeopátia számos esetben működhet, de nem valamennyiben. 17 olyan összefoglaló homeopátiás tanulmány (RCT) van, melyekben orvosi kezelésre szoruló állapotok heterogenitásának problémáját elkerülték, közöttük 16-féle klinikai állapot feldolgozása szerepel. Öt tanulmány pozitív bizonyítékokat hozott: a homeopátia hatékonynak bizonyult a gyerekek hasmenéses állapotaiban, műtétek utáni bélelzáródás kezelésében, idényjellegű allergiás rhinitis (szénanátha ) kezelésében, és szédülésben. Mindezeken túl ismételt Randomizált Klinikai Tanulmányok bizonyították, hogy a homeopátia hatékony fibromyalgiában (izomfájdalom) és arcüreggyulladás kezelésében.

A kritikusok fő érve a homeopátia hatásának magyarázatára, hogy úgy működik, mint valami „szuper-placebo”. Egy empatikus doktor által végzett hosszú kikérdezés , amely szokásos az olyan egyénre szabott gyógymódban, mint a homeopátia, magyarázhatja, miért javul az emberek egészségi állapota. Ennek ellent mondani látszik 4 német kutató által végzett friss tanulmány, amelyben egy placebóval kontrollált, dupla-vak vizsgálatban (RCT) azt találták, hogy a placebo-hatás a homeopátia esetében nem jelentősebb, mint a hagyományos terápiában.

www.homeopata.hu/doc/hom1.pdf

jotunder

@Egyedi nicket kell megadnod: A világon havonta ezrével írnak orvostudományi cikkeket. A homeopátiát senki sem veszi komolyan. Ez nem egy téma, pár sarlatánon kivül. Nem az oldószerek nem emlékeznek semmire, és ha belegondolsz (hahaha) az oldószer is cserélődik, az utolsó oldószer már az oldószerből kap egy százaléknyit, tehát az emlék emlékére kellene emlékeznie, ez annyira szánalmas baromság, hogy már nem érdemes rá szót vesztegetni. Természetesen, ha én homeopátiás szerként árulok valamit, amelyben van egy valóságos enyhe gyógyhatású szer, és 15C-s cukros víz elegye, az adott esetben hatásos lehet. Nem, boszorkányok sincsenek, levitáció sincs, és pont.

Néha más is beleszólt a vitába:

acs63

@Egyedi nicket kell megadnod: A Lourdes-ban történt gyógyulások is hasonló eredményeket mutatnak. Akkor a csodák is tudományosan be vannak bizonyítva? Ha egyeseknek ez használ, az rendben van. De ne hivatkozzunk már tudományra! Amúgy a csodák (gazdasági) előnye, hogy nem kér támogatást a kutatásra és (még) nem kér részt a TB-ből.

Egyedi nicket kell megadnod

@acs63: "A Lourdes-ban történt gyógyulások is hasonló eredményeket mutatnak. Akkor a csodák is tudományosan be vannak bizonyítva?"

Ha a gyógyulások nagyobb arányban fordulnak elő, mint az a placebo hatással magyarázható lenne, akkor a csoda elmélete jobban leírja a valóságot, mint a "minden amiben nem hiszünk, de megtörténik az placebo" elmélete. Ez még akkor is így van, ha az öntudatára ébredt munkásosztály képviselője ennek ellenére sem dől be a klerikális reakció aknamunkájának.

acs63

@Egyedi nicket kell megadnod: Nagyon jó volt a válasz. Tetszett. Nekem Bullshit Generátor v2.0 van, úgy látom Te szereztél egy jobb verziót. Eddig azt hittem, hogy "hívő" vagy, de most már látom, hogy "próféta", ráadásul az intelligensebb fajtából.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irkalmanyok.blog.hu/api/trackback/id/tr773306242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása